utorok 4. júna 2013

Alex Scarrow - Jazdci časom (Prvá misia)


http://www.slovart.sk/buxus/images/image_13089_19_v1.jpeg 

Autor:
Jazyk:slovenský
Väzba:tvrdá
Počet strán:368
Formát:13 x 21 cm
ISBN:978-80-556-0642-2
Prekladateľ:Klára Kruteková
Edícia:Beletria pre mladých (12 – 15 rokov) / Knihy pre deti a mládež
Liam O'Connor mal zomrieť pri lodnej havárii v roku 1912. Maddy Carterová mala zomrieť pri leteckom nešťastí v roku 2010. Sal Vikramová mala zomrieť pri požiari v roku 2026. No pár minút pred smrťou sa pri nich zjavil záhadný muž so slovami: „Vezmi ma za ruku…" Nezachránili ich… naverbovali ich do tajnej organizácie, o ktorej existencii nemá nikto ani tušenia. Cestovanie v čase už totiž nie je len hudbou budúcnosti, ale krutou realitou. Liam, Maddy a Sal majú jedinú úlohu: ochrániť dejiny, ako ich poznáme, a zneškodniť každého, kto sa pokúsi ich zmeniť. Preto sú tu!
Kniha ma zaujala preto, lebo z anotácie som vydedukovala, že je trošku aj o histórii a ja dejiny zbožňujem. Musím povedať, že autor sa väčšinou držal historických prameňov, no niekedy niečo aj doplnil. Celý príbeh je taký nenútený, povedala by som prirodzený. Žiadne afektované momenty, ktoré by dráždili čitateľa. Za to má u mňa veľké plus. Síce toto dielo nebolo celkom určené pre moju vekovú kategóriu, ale pokojne si ho môžu prečítať aj starší čitatelia (čo je môj prípad), lebo to ani nepostrehnete.

Hlavné postavy sa na svoj vek správajú veľmi rozumne (akoby rýchlo dospeli), ale nemajú na výber. Teraz záleží iba na nich, či sa naše dejiny zmenia. Autor použil stratégiu kombinácie "spoj osudom postavy, ktoré nemajú nič spoločné". Napodiv, vykúzlil perfektné dielo, za ktoré sa nemusí hanbiť. Všetko do deja krásne zapadá a charaktery to iba ozvláštňujú. 
Môžem tvrdiť, že tento príbeh je aj o priateľstve a pomoci navzájom. Konečne nejaký kúsok, ktorý je nabitý akciou od začiatku až do konca a popravde, miestami berie dych.  Budete chcieť neustále pretáčať strany až kým neprejdete na poslednú a pohoršene (z toho, že sa tento úžasný príbeh zatiaľ končí) nezavriete knihu.

Nech vás neodradí od kúpy to, že dej sa prelína s minulosťou a budúcnosťou. Keď sa raz začítate všetko vám bude dávať zmysel. Úplne vás to vtiahne do deja. Autor je vlastne dosť nevypočitateľná osoba, takže naozaj si nemôžete byť istí, že hlavné postavy majú problémy za sebou. Vo veľmi nečakanej chvíli pohne dejom tak, že prechádza gradáciou.

Už túto recenziu nechcem zbytočne naťahovať, takže tu je môj verdikt. 
Hodnotenie: 5/5

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly