pondelok 17. júna 2013

Nata Sabová - Zuzanina skrytá tvár

http://data.bux.sk/book/032/222/0322225/large.jpg
Vydavateľ:Motýľ
Počet strán:392  
 Väzba: tvrdá

Čo znamená život pre prítomnosť, chvíle, ktoré prežívajú teraz, čas, ktorý nikdy nedostane prívlastok budúci?
   Príbeh dvoch mladých ľudí Zuzany a Petra vás zavedie nielen do prekrásnych zákutí Pohronia, kde zažijete veľa zábavných chvíľ s partiou vodákov, ale aj do tajuplného sveta dievčiny, ktorej život sa v priebehu jedného dňa obrátil hore nohami. Ako je možné, že zrazu hrá tak skvele na gitare, keď sa to nikdy neučila? Ako to, že ovláda niekoľko cudzích jazykov? A čo schopnosti, vďaka ktorým sa z nej stala odvážna bojovníčka? Odkiaľ sa vzali?
   Keď Zuzana zistí, kto v skutočnosti je a čo ju čaká, rozhodne sa uzamknúť svoje srdce a nevpustiť doň žiadneho muža, ktorý by u nej mohol vyvolať city lásky. Pretože tú si ona nemôže dovoliť.
   Na Hrone spoznáva Petra, ktorého čaru sa napriek svojmu predsavzatiu nedokáže ubrániť a pre ktorého sa i ona stáva tou pravou, jedinou a nenahraditeľnou. Avšak tajomstvo, ktoré Zuzana ukrýva hlboko vo svojom vnútri a nikomu nedovolí doň nahliadnuť, medzi nich stavia hrubý, neviditeľný múr mlčania.
Podarí sa napokon Petrovi získať si Zuzaninu dôveru natoľko, aby pred ním odhalila svoje tajomstvo?
   „Sú veci, ktoré by si o mne vedieť nechcel. Bolo by lepšie, keby si sa vzdal.“
     „Ty si naozaj zvláštna, taká záhadná.“
   „To ťa ku mne priťahuje? Moja záhadnosť?“ spýtala sa trpko.
   „Po pravde, prijal by som menej záhad a viac odpovedí. Ale ak to k tebe patrí, budem ťa brať takú, aká si.“
   „Nepochopí to nikto, kto neverí, že existujú veci medzi nebom a zemou.“

Knihu som si kúpila preto, lebo ma hneď na začiatku zaujala anotácia a chcela som odhaliť tajomstvá, ktoré ukrývala.

Celý tento príbeh je prepletený s minulosťou Zuzany. Prečo sa správa tak záhadne? Čo ju ťaží? Jej svet sa otočí hore nohami, keď stretne príťažlivého Petra a vie, že "vďaka" tajomstvu, ktoré ju ubíja, si s ním nesmie nič začať. Peter od prvej chvíle vie, že Zuzana nie je obyčajné dievča, len nevie ako neobyčajná až je. No nemieni sa vzdať a bojuje o jej priazeň.

Z kamarátstva láska:
Áno, aj toto hlavné postavy prežívajú, len o čosi búrlivejšie, takže to nie je až také presladené akoby sa zdalo. Ona ho veľmi nástojčivo odmieta, so slovami, že jej tajomstvo by ho tiež poznačilo, a on je stále neodbytný a tvrdí jej, že spolu toto bremeno zvládnu. Ako to skončí? Podľahne napokon?

Zuzana:
Ten typ dievčaťa, ktoré zapadne do každého kolektívu, veľmi rýchlo sa spriatelí s ľuďmi a má dobrosrdečné srdce. Všetci vodáci ju majú radi a rýchlo si ju obľúbia, aj tí, ktorí ju nepoznajú.

Peter:
Typ "Lámač ženských sŕdc", ktorý moc neanalyzuje hĺbku citov k ženám. Keď stretne Zuzanu bojí sa, že by sa do nej mohol zaľúbiť a všemožnými spôsobmi sa jej vyhýba. No márne, pretože sa mu už vryla pod kožu a musí na ňu stále myslieť. Lenže, prečo ona nechce žiadny vzťah?

Mne boli od začiatku jasné všetky súvislosti, správanie postáv tomu dosť napovedalo. Bavilo ma utvrdzovanie sa vo vlastných domnienkach, aj keď niekedy išiel dej úplne iným smerom, v aký som dúfala. Môžem napísať, že táto kniha ma prekvapovala svojou záhadnosťou, ktorú autorka obalila do slov a tým dej naberal na obrátkach. Bolo to dosť napínavé, ale napokon to skončilo tak, ako som si myslela. Ako? Prečítajte si knihu a dozviete sa.

Hodnotenie: 5/5
 Celý dej je veľmi napínavý, nikdy neviete, čo sa stane. Zuzana je proste záhadný človek.


2 komentáre:

  1. Ahoj, Nathaly. Po rokoch sa vraciam k svojej prvej knihe a našla som na nete aj túto Tvoju recenziu. Je veľmi pekne napísaná, ďakujem. Obzvlášť sa mi páči časť: "... vie, že Zuzana nie je obyčajné dievča, len nevie, ako neobyčajná až je." A tiež by ma zaujímalo, ako by si si predstavovla Ty, napríklad, aby sa dej odohrával, keďže spomínaš, že sa uberal iným smerom, než v aký si dúfala Ty. :) Ešte raz vďaka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Túto recenziu ste už čítali pred rokmi. Aj ste ma mali na facebooku v priateľoch. :) Asi ste už zabudli. A ja si teraz neviem spomenúť, ako som tú recenziu myslela. Roky sú roky. Vôbec si nespomínam...

      Odstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly