nedeľa 22. decembra 2013

Stieg Larsson - Muži, ktorí nenávidia ženy

http://data.bux.sk/book/020/072/0200720/large-muzi_ktori_nenavidia_zeny.jpg
VydavateľstvoIKAR 
Počet strán: 424
 Väzba: pevná s prebalom
Novinár MIKAEL BLOMKVIST je odsúdený za ohováranie významného švédskeho podnikateľa a snaží sa uniknúť pozornosti médií hlavného mesta. Priemyselný magnát HENRIK VANGER, žijúci v severnom Švédsku, ho poverí úlohou napísať kroniku svojej rodiny, ktorou v skutočnosti sleduje jediný cieľ: objasniť záhadné zmiznutie svojej netere Harriet v lete 1966. Blomkvist pri písaní kroniky, aj s pomocou geniálnej hackerky LISBETH SALANDEROVEJ, čoraz hlbšie preniká do záhad rodiny a odhaľuje pravdu o mužoch, ktorí nenávidia ženy.
Prvý diel trilógie Millennium Muži, ktorí nenávidia ženy získal hneď po svojom vydaní cenu za najlepší severský kriminálny román roka a v deväťmiliónovom Švédsku sa ho dosiaľ predalo viac než 850 000 výtlačkov. Kniha bola krátko po vydaní preložená do tridsiatich jazykov.

Krutý, zákerný, nepredvídateľný osud. Asi tak by som pocity z knihy zhrnula do jednej vety. Toto dielo ma obralo o reč. Autor nič neprikrášľoval, iba napísal pravdu. Pravdu, o dnešnej spoločnosti, ktorá sa neštíti ničoho. Je to vlastne sonda do najtemnejšieho miesta ľudskej mysle, spojená s kladením etických a morálnych otázok. Kam až človek môže zájsť, bez toho, aby nebol potrestaný? Čo je ešte v medziach zákona?

Vďaka hlavným hrdinom sa dozvedáme o mylnosti zákonov ako-takých. Spisovateľ načrie do tém, ktoré sú tabu alebo sa o nich z princípu až tak často nehovorí. Väčšia časť knihy sa sústredí na trestné činy páchané práve na ženách. Dielo je rozdelené na niekoľko časových úsekov, pri ktorých je vždy nejaký malý odsek zahrňujúci policajné štatistiky, ako vo Švédsku, tak aj u nás.

Hlavné postavy sú čitateľovi vykreslené detailne, preto vie dokonale preniknúť do ich mysle. Ak to pri nejakých postavách tak nie je, autor vedel, čo robí a náročky nás necháva v nevedomosti. V tomto diele sú zachytené charaktery osôb neskutočne dobre. Aj kvôli tomu je to vynikajúce čítanie, pri ktorom behá mráz po chrbte. Ten, kto príbeh číta, si uvedomuje, že dejová línia má reálny základ, preto je dopad tohto bestselleru na psychiku ľudí taký silný a ani mňa nenechal chladnou. Stále nad tým musím rozmýšľať.

Ako som už v úvode spomínala, toto je sonda do najtemnejšieho miesta mysle a s tým je spojené jedno: román je psychologickým, morálnym, etickým a právnym zrkadlom spoločnosti, v ktorej žijeme. Autor si servítku pred ústa nedával a niektorých môže veľmi prekvapiť, ako píše všetko na rovinu a odhaľuje pred nami veci, nad ktorými budeme ešte dlho rozmýšľať. Zobral si na pretras témy, ako napríklad brutalita páchaná na ženách, korupcia a iné machinácie...

Ako aj pri iných dielach, aj teraz vás musím upozorniť, že niektoré pasáže, ktoré sa v knihe vyskytujú nie sú vhodné pre maloletých čitateľov, dovolím si tvrdiť, že ani pre slabé povahy. V tomto príbehu sa dejú hrozné zverstvá, ktoré sú síce opísané iba tak zbežne, no zároveň výstižne a priamo.

Muži, ktorí nenávidia ženy boli skvelým začiatkom pre jednu výnimočnú trilógiu Millennium. Celá dejová línia je popretkávaná akciou a napätím. Má ešte jedno veľké plus: na stránkach sa objasňuje aj vražda, takže celý príbeh napreduje iba za jedným cieľom a to je zistenie, kto zabil mladé dievča. Ako to už pri dobrých knihách býva, čitateľ je zavedený na zlé stopy alebo sú mu predkladané polopravdy. Na takéto prešmyčky bol, žiaľ už zosnulý, autor majster. Záver tohto dielu bol napísaný tak, že spisovateľ si nechal na zvyšné časti otvorených a nedokončených pár veci, ktoré budú môcť badateľne zatriasť dejom v pokračovaní. Ak mám pravdu "povedať", tak pri niektorých situáciach mi tuhla krv v žilách a mala som zimomriavky. Úprimne, bojím sa, ako autor poňal druhý diel.

Hodnotenie: 5/5

2 komentáre:

  1. Pekná recenzia. Tiež sa mi kniha veľmi páčila. :)
    http://fashionhappenss.blogspot.sk/2013/12/1-giveaway-firmoo-okuliare-1-giveaway.html

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly