nedeľa 4. mája 2014

Samantha Shannonová - Zber kostí

http://www.slovtatran.sk/assets/images/thumb/fe_cat_main/zberackostititulkaweb.jpgVydavateľstvo: Tatran
Počet strán: 380
Väzba: tvrdá s prebalom

Samantha Shannonová vyčarila vo svojom fascinujúcom debute dychvyrážajúcu a neuveriteľnú realitu. 

Píše sa rok 2059. Viacero významných svetových miest ovláda bezpečnostná mocnosť Scion. Paige Mahoneyová pracuje v zločineckom podsvetí Scionského Londýna ako súčasť tajnej bunky, známej pod menom Sedem pečatí. Má nezvyčajnú prácu: nabúrava sa do myslí iných ľudí a získava informácie. Paige je tuláčka po snoch, vzácny typ jasnovidca, a v tomto svete sa jasnovidci dopúšťajú velezrady už tým, že dýchajú. 

Ale keď Paige chytia a uväznia, objaví silu ešte zlovestnejšiu ako Scion. Väzenie pre jasnovidcov je vlastne celé izolované mesto – Oxford, ktoré pred dvoma storočiami vymazali z mapy a teraz je pod nadvládou mocnej rasy z iného sveta. Tieto bytosti, Refaimci, si veľmi cenia jasnovidcov – ako vojakov do svojej armády. 

Paige pridelia refaimskému pánovi – Správcovi, ktorý sa má postarať o jej výcvik. Je to jej vlastník a prirodzený nepriateľ. Ale ak chce Paige znova získať slobodu, musí sa dozvedieť viac o jeho mysli a o jeho záhadných pohnútkach. 

Paige žije v roku 2059, keď sa jasnovidectvo považuje za trestný čin a jeho praktizovanie sa prísne trestá. Ľudia sa takýchto osôb obávajú, pretože si myslia, že by im svojim "darom" mohli ublížiť. Neobyčajní občania si preto vytvorili v Londýne miesto, kde môžu byť sami sebou a nebudú mať pocit odlišnosti. Tam býva aj naša hlavná postava, ktorá veľmi skoro zistila, že jej kamaráti ju stále ochraňovať nemôžu - aj keď je najsilnejšia jasnovidka. Stalo sa niečo, čo nikto nečakal a z Paige sa stala väzenkyňa.

Na začiatku knihy nám autorka vysvetľuje sedem radov jasnovidectva, aby sme sa ľahšie zorientovali, no paradox je, že nás hodí do príbehu a čitateľ sa nevyzná skoro v ničom. Zakrátko zistíte, že sa vám bude pomaly objasňovať situácia a spisovateľka vás zavedie do minulosti hlavnej postavy pomocou snov, čo je veľmi originálne. Všetko, čo potrebujete vedieť, sa dozviete, keď Paige zaspí. Súvislosti sa spoja do jedného celku a vytvoria úžasnú zápletku.

Zamrelo mi srdce, keď som ich zbadala - celá budova bola zvonka zamorená mužmi v červených tričkách a čiernych bundách.
(str. 37)

Hlavná hrdinka sa ocitá po zatknutí na mieste, ktoré už dávno nie je na žiadnej mape. Niečo jej na tom všetkom nesedí. Vôbec nechápe, prečo väzenie nepôsobí ako väzenie a akým smerom sa jej život uberie. Mala by byť dávno mŕtva, no nie je. Dostane druhú šancu, ale musí obetovať svoju slobodu - je pridelená k najmocnejšiemu Refaimovi a iba ten má v rukách jej osud. Ak chce v novom svete prežiť, musí sa riadiť ešte prísnejšími pravidlami, na aké bola zvyknutá a jeden chybný krok môže vyvolať katastrofu.

Autorka vytvorila fantasy, ktoré sa neodohráva až v takej vzdialenej budúcnosti, ako sme pri tomto žánri zvyknutí, čo ma veľmi zaujalo. Vymyslela originálny príbeh, ktorý vás hneď uchváti. Jej postavy sú nereálne, no zároveň som mala pocit, že by mohli byť skutočné. V diele sa stretávame s jasnovidcami, obyčajnými ľuďmi, Refaimcami (ktorí nie sú ľudia) a tvormi, pred ktorými sa trasie celý refaimsky svet, nazývajú sa Émovia.

Nastalo napäté ticho, narušené len prenikavým húkaním sovy. Pri tom zvuku som zdvihla hlavu. Pozrela som sa na mesiac v objatí dymových oblakov.
(str. 188)

Spisovateľka je síce veľmi mladá, no z prejavu cítiť, že vie písať kvalitne ako skúsený autor. Táto kniha je jej debut, ale vôbec to tak nepôsobí. Do diela dala neskutočnú fantáziu a vie úžasne narábať so slovami, takže hneď od začiatku vás to vtiahne do deja a budete rýchlo prevracať stránky. Napätie si necháva ako tromf, ale ak sa ho rozhodne použiť, čitateľ musí byť iba spokojný, pretože vtedy sa všetko stáva ešte zaujímavejším. Zber kostí odporúčam aj ľuďom, ktorí veľmi neobľubujú fantasy žáner, lebo kniha svojou originalitou zaujme snáď každého.

Hodnotenie: 5/5

 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran.
Knihu si môžete kúpiť TU.

3 komentáre:

  1. Ja som zatiaľ v tretine a úprimne dúfam, že sa to nejako rozbehne, lebo zatiaľ ma to priveľmi nebaví. Ale zas, autorka rozhodne vie písať a píše dobre, len mne to akosi nesedí :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Plné skóre? Wow, tak to si musím prečítať. Môj obľúbený žáner. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Práve premýšlam či si mám túto knihu kúpiť, ale rozmýšlam aj nad dalšími piatimi tak čítam recenzie a vidím samé chvály a všetci sú strašne uchvátený , tak myslím že kniha nesklame aj ked som počula aj kritiku :)
    addicted-to-read.blogspot.sk/ rozbieham nový blog, tak ak bude čas možeš sa zastaviť :)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly