pondelok 15. decembra 2014

Lisa Gardnerová - Ničoho sa neboj

http://data.bux.sk/book/020/225/0202250/large-nicoho_sa_neboj.jpgDoktorka Adeline Glenová necíti fyzickú bolesť. Môže za to genetická chyba. Jej život je naplnený pochopením bolesti iných ľudí. Pochádza z rodiny vrahov - jej otec bol sériový vrah, ktorý sa rozhodol pred štyridsiatimi rokmi odísť dobrovoľne zo sveta. Teraz niekto začal napodobňovať jeho vraždy. Vrah prezývaný aj ako vrah s ružou. Môže to mať spojitosť s jej rodinou? Medzitým, čo Adeline žije úspešným životom, jej sestra, Shana Dayová, vrahyňa, ktorá sa dostala za mreže v štrnástich rokoch za brutálnu vraždu, nič iné, ako väzenie nepozná.
Detektívku  D. D. Warrenovú napadne na mieste činu vrah s ružou a zhodí ju zo schodov. Tento čin má dlhotrvajúce následky - D. D. je dlhodobo práce neschopná a nemôže hýbať rukou, pretože pri páde si ju bolestivo zranila. Za každých okolností chce dolapiť vraha. V bezprostrednom ohrození sa nenachádzajú iba mladé ženy, ale aj ona a jej rodina.

Od tejto spisovateľky som čítala už jednu knihu a tá ma uchvátila, takže som siahla aj po tejto novinke. Rozhodne som chybu neurobila. (Aj keď mi tam niečo chýbalo a niektoré opisy by som s veľkou radosťou vyškrtla - ale o tom potom.) Autorka vie, ako čitateľovi nahnať skutočný strach, a ako z ponurej atmosféry knihy vyťažiť maximum.

Ničoho sa neboj je skôr psychologicky orientované dielo. Dôraz sa dáva aj na akciu, no priorita je vnútorný svet postáv (Rovnako ako v Milujem ťa viac.) a ich myšlienkové pochody. Samozrejme, všetko je podávané zahmlene, všetky postavy sú nanajvýš podozrivé, takže až postupom času si čitateľ vytvorí vlastné tipy na to, kto môže byť vrah. Do príbehu vchádzajú ďalšie a ďalšie postavy a to trošíčku mätie, no na druhej strane, tento maličký príval nových charakterov zvýšil napätie.

Teraz prejdem k tomu, čo sa mi páčilo menej. Viem, že táto kniha je detektívka, no autorka by mohla utlmiť príval nechutných detailov. Bolo toho už veľa. Preto by toto dielo nemali čítať slabé povahy. Prečítala som už nespočetne veľa kníh z tohto žánru, takže asi nechápete, prečo mi to robilo problémy. Problém bol, podľa mňa, v tom, že také detaily nikoho nezaujímajú. Vrah svojim obetiam robil odporné veci a spisovateľka to až veľmi do detailov opisovala. Niekedy sa mi až prevracal žalúdok. Netvrdím, že kniha sa zle čítala, no keby sa vynechali niektoré opisy, čítala by sa ešte lepšie.

Druhé negatívum som videla v tom, že mi v celom príbehu niečo chýbalo. Taký moment prekvapenia. Zistila som, kto je vrah veľmi skoro, takže som iba čakala na to, prečo to robil. Síce mi to vyrazilo dych, no v závere som potrebovala niečo nečakané - niečo také ako v Milujem ťa viac. Myslela som si, že keď to napísala tá istá osoba, bude sa držať svojej nezvyčajnej schémy, ktorú som chválila v inej recenzii. Nestalo sa tak a ja som bola prekvapená, že som skoro všetko postupom času zistila.

Ak si chcete prečítať nejakú knihu od Lisy Gardnerovej, radím vám, aby ste začali práve týmto dielom, pretože je, z môjho pohľadu, trochu slabšie. Ja som mala vysoké nároky preto, lebo som čítala najprv jej lepší príbeh, takže keby som začala touto knihou, odzrkadlilo by sa to (v dobrom) aj na hodnotení. Ak sa radi bojíte, tak Ničoho sa neboj by som vám vrelo odporučila. Zimomriavky budete pociťovať na každej jednej stránke. Kniha je ponurá, temná, tajomná a plná prekvapení (no ak ste recenzent, prekvapenia rýchlo odhalíte, pretože počítate s každou situáciou). No jedno pochváliť predsa len musím: Príbeh je napísaný veľmi zaujímavo, takže aj s tými chybami ho hodnotím ako nadpriemerný.

Hodnotenie: 4/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu IKAR .
Túto tajomnú knihu si môžete kúpiť TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly