nedeľa 31. mája 2015

Catharina Ingelmanová-Sundbergová - Zločinecký gang penzistov

Nikdy nepodceňujte dôchodcov!

Toto je asi hlavné motto knihy. Autorka ukáže čitateľovi, že aj ľudia, ktorí sú v jeseni svojho života, dokážu myslieť, akoby nimi lomcovala puberta.

Spáchajú lúpež, aby sa dostali do väzenia, pretože títo penzisti sa domnievajú, že byť "za mrežami" je lepšie, ako bývať v domove dôchodcov, kde sú večierky, zlé jedlo a nedostatok keksov. Personál sa k nim správa veľmi nepríjemne a postupom času majú tiež zakázané vychádzky. Je čas na zmenu! Ujdu, no cestu do väzenia si treba riadne užiť. Medzitým sa v domove začínajú búriť ďalší dôchodcovia. Vedenie je z toho v koncoch...

Na túto knihu je veľmi málo recenzií, takže som nevedela, či sa do čítania pustiť. Nakoniec, anotácia ma veľmi lákala, tak som tomu dala šancu. Už veľakrát som sa presvedčila, že obal diela je marketingový ťah - aj teraz. Netvrdím, že obsah, ktorý vidíte na knihe, je klamlivý, no je príliš zaujímavý v porovnaní s realitou.

Autorka to až priveľmi preháňala - so všetkým. Úprimne, nedokážem si predstaviť dôchodcov, ktorých poznám, v tých situáciach, ktoré opísala. Síce niektorí môžu byť plní životnej energie, ale žeby človek robil až také hlúposti na staré kolená, to mi nejde do hlavy. Stále sa nad tým zamýšľam, no neviem... Dielo mi vyčarilo na tvári úsmev, aj som sa parkrát z chuti zasmiala, ale spisovateľka išla až do krajností. Nedalo sa tomu veriť a každú milú a humornú situáciu dotiahla do extrému. Možno chcela vykresliť starých ľudí z iného uhla pohľadu - ako neskutočne akčných ochrancov penzistov a to aj s absenciou logiky.

Hlavní hrdinovia boli vykreslení úžasne. Toto je možno jedno z najväčších pozitív Zločineckého gangu penzistov. Mala som rada časti, v ktorých sa opisovali ich osobnosti. Bola to zaujímavá zmes charakterov - ľudí, ktorí sú takí rozdielni, že sa musia stať priateľmi. Tak to funguje aj v reálnom živote. S obľubou som pozorovala ich vzájomné pôsobenie v sociálnej skupine - samozrejme, väčšinou iba to negatívne, takže niekedy som sa chtiac-nechtiac smiala.

Táto kniha bola zvláštna. Dobre, odpustila by som jej to preháňanie a prižmúrila by som tiež očko nad nedostatkom logiky, ale iritovala ma ešte jedna vec: aj keď sa celou dejovou líniou autorka snažila o napätie a výbornú akciu, jej snahy zlyhali na plnej čiare. Ja som to nechápala... Na každej stránke nové dobrodružstvá, ktoré vám vyrazia dych, no dej je stále v tej istej rovine. Pri tých (kvázi) akčných momentoch som nemala pocit, že musím rýchlo čítať, pretože kniha mi nedá spať. Práve naopak, jediným dôvodom, prečo som ju čítala rýchlejšie, bolo to, že som od nej chcela mať už pokoj a mala som k dispozícií oveľa zaujímavejšiu knihu.

Tento príbeh ma veru za srdce nechytil - a to som tak verila, že áno. Zvyčajne mám nos na dobré diela, no nos sa môže aj mýliť. Myslela som, že to bude hodnotná kniha, ale je iba milučká, nereálna... Hodnotnou sa mi nejaví. Každý máme iný čitateľský vkus a čo sa mne nepáči, môže sa páčiť vám - preto ju nechcem v očiach čitateľov úplne odpísať. Ak si po prečítaní mojej recenzie myslíte, že toto je pre vás to pravé orechové, neváhajte, lebo možno sa stane dielo vašim budúcim najobľúbenejším. Treba mu dať iba šancu.

Hodnotenie: 3/5

1 komentár:

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly