pondelok 26. septembra 2016

Kristína Ježovičová - Soňa

Soňa pochádza z veľmi pobožnej rodiny. Nemôže urobiť nič, čo sa protiví vôli Najvyššieho. Nemá to ľahké, no život jej dal do rúk dobré karty a razantne zmení všetko, čomu donedávna verila. Ale aby boli misky váh v rovnováhe, jej šťastie netrvá dlho – čitateľ si asi povie, že to bola od autorky rana pod pás – a Soňa sa stáva zúfalou existenciou. No vždy je tu šanca, že sa všetko na dobré obráti. Či nie? 

Oficiálna anotácia mi toho veľa neprezradila, ale preto ma to lákalo. Začiatok bol záhadný a dalo by sa povedať, že ma „prilepil“ ku knihe viac, ako som očakávala. Začala som zisťovať, že sa budeme ocitať v rodine fanatických kresťanov. (Nechcem urážať vieru len kvôli tomu, že ja som ateistka, ale keď si prečítate príbeh, budete tušiť, že tam niečo nehrá a všetko ich počínanie je na hrane. Keď som čítala niektoré pasáže mala som asociáciu – Carriina matka, takže kto čítal dielo od Kinga, vie si predstaviť.) 

Soňa bola totálne mimo, no nie je sa jej čo čudovať. Od malička žila v presvedčení, ktoré jej predkladal otec. Nemohla rebelovať. Musela byť slušné dievča z kresťanskej rodiny, ktoré neodvráva. Musela zabiť tú osobnosť v sebe a podriaďovať sa. Mne je úplne jedno, aké náboženstvo vyznávate – rešpektujem to -, ale vaše presvedčenie by nemalo ubližovať ostatným, v tomto prípade to myslím doslovne. Neverili by ste, akými rôznymi spôsobmi si ľudia dokážu obhajovať zlé správanie. 

Sonin otec bol despota, ktorý robil všetko v mene Božom, on bol ruka Boha. Myslím si  (lepšie povedané - verím), že z jeho počínania by boli zhrození aj tí najväčší veriaci. Treba dúfať v lepší zajtrajšok, no keď sa vám do rúk dostane takáto kniha, zrazu nedokážete ďalej veriť a pýtate sa, čo sa to deje. Svet nie je skazený len v tom širšom vnímaní, všetko sa, totižto, začína v rodine. Rodina je oporný pilier, no keď si prečítate Soňu, odhalíte, že nie vždy tomu tak býva. 

Tušila som, prečo je obsah diela na internete taký stručný a moja domnienka sa mi len potvrdila. Vtedy u mňa nastal problém. Ako to mám zrecenzovať, aby som vám nezobrala tie okamihy prekvapenia, ktoré som zažívala? Nesmiem spomenúť vedľajšie postavy ani udalosti. Čo si počnem?

Poviem vám len to, čo je naozaj dôležité; neviem, či som sa práve nachádzala v plačlivom období môjho života alebo to všetko spôsobovala tá kniha (Rozhodla som sa - môže za to spisovateľka), lebo som stále plakala. Čo pripravila hlavnej hrdinke, to dokáže prežiť málokto. Soňa menila psychiku podľa bolestivých okolností, ale vždy sa utiekala k Bohu, no vôbec mi to neprekážalo. Raz bola hlavná hrdinka poslušná dcéra, potom rebelantka, ktorá nemá zábrany, potom troska a ja som jej premeny so zatajeným dychom sledovala. Čo všetko sa môže stať, keď sa rúcate pod náporom udalostí, ktoré vstúpia do vášho života nečakane? Bolo mi jej veľmi ľúto. Ak by príbeh nemal šťastný koniec bola som odhodlaná naučiť túto knihu lietať von oknom. (Nebojte sa, to by som neurobila. Autorkin spisovateľský prejav sa mi veľmi páčil a sadol mi, takže by som ju nedokázala zničiť.)

Hrozných situácií bolo príšerne veľa. Mala som pocit, že sa v nich ako čitateľ topím a nie je úniku. Soňa bola milá osôbka a priala som jej šťastie, ale ona sa viac a viac utápala v depresiách. Chápala som ju; toho by bolo veľa aj pre koňa. Od konkrétnej situácie sa jej myšlienkové pochody stávali menej zrozumiteľné. Autorka opísala štádium najťažšieho zlomenia psychiky bravúrne. Verila som jej všetko. Donútila ma súcitiť. 

Ak si máte chuť prečítať niečo psychologické, kvalitné a slovenské, toto dielo vám má určite čo ponúknuť. Ak sa do toho vnoríte, budete sa pohybovať na hranici reality a preludov. Soňa je pre mňa jedna veľká záhada ešte aj v tejto chvíli. Chcete sa teraz pustiť do čítania?

 Hodnotenie: 4,5/5

Za knihu z celého srdca ďakujem autorke.
 Tento zaujímavý počin si môžete kúpiť napríklad v Martinuse alebo v Knihcentre.

3 komentáre:

  1. Úprimná recenzia písaná srdcom. Sen každého autora. Soňu som čítala a tiež mnou lomcovala široká škála pocitov. Veľmi vydarená kniha. <3

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem ešte raz veľmi pekne za krásnu recenziu, Natali <3
    PS: Majka, pri písaní tejto knihy si bola jednou z mojich inšpirácií prostredníctvom Emy. Takže vďaka patrí i Tebe:)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly