piatok 25. novembra 2016

Michaela Losekoot, Miloš Říha - Bez jablka

Bez jablka ma zaujalo témou. Len v tejto knihe získate pohľad muža a ženy na jednom mieste. Na jednej dvojstránke. Čítala som si ich blog bezjablka.cz a ten sa mi páčil. Nemohla som vydržať, kedy sa mi dostane do rúk výtlačok ich diela.

Ak ste sa teraz pozreli na ich stránku, zistili ste, že radi blogujú o vzťahoch a o rozdieloch medzi mužmi a ženami. Realisticky vám predkladajú problémy, ktoré môžu nastať a ozrejmujú vám tie najzákladnejšie rozdiely v logickom myslení pohlaví.


Niekedy sa stane, že niečo pochopím zle. Áno, je to výlučne moja chyba. Môžem si za to jedine ja, no aj tak nemám dojem, že táto kniha mala predstavovať úplne do poslednej bodky prepísaný blog. Samozrejme, vravelo sa to tak, no naivne som si myslela, že ak chcú, aby sa ich počin predával, dajú tomu nejakú čerešničku na torte – niečo, čo knihe zdvihne kredit. Ak by som tušila, že tam bude len zopár nových tém, dielo by som naozaj nepotrebovala vo fyzickej podobe.

Ich internetová stránka je úžasná. Majú veľmi talentovanú ilustrátorku. Je pravda, že knižné spracovanie bolo na niečo predsa len dobré – začala som sa o blog zaujímať, takže si naženú viac čitateľov, ale to je asi tak všetko. Papierovú podobu nepotrebujem vlastniť. Pozrite sa na adresu bezjablka.cz a zistíte, že všetko je krásne prehľadne usporiadané. Nechcem tvrdiť, že kniha taká nie je, no na webe nájdete rýchlejšie témy, ktoré vás zaujímajú. Nastáva historický okamih; blog sa mi páči viac ako jeho knižná podoba. Kde som sa to dopracovala? Nespoznávam sa.

Odcházíme a žena mi říká: „Podej mi prosím kabelku!" A já vůbec nevím, jak tu věc vzít do ruky. Připadá mi to natolik intimní, že vždycky, i když ji mám byť jenom na dosah, mne z toho tak trochu mrazí. Kabelka. Svatyně. Z mužského pohledu nedobytný chrám s takřka nedosažitelným tajemstvím.
(str.40)

Ako som už avizovala (a ako môžete vidieť aj na vlastné oči), každá téma má mužský a ženský pohľad. Z môjho pohľadu ženy som dospela k dvom záverom; som typická žena – s názormi Michelle sa viem stotožniť – a stále nedokážem pochopiť mužov. Sú zvláštni. Nie sú náhodou mimozemšťania? To by všetko vysvetľovalo. Milošove (mužské) názory som dokázala pochopiť len s ťažkosťami. Tá logika bola veľmi divná. Ale zas muž, ktorý bude čítať Bez jablka si toto určite pomyslí o Michellinej časti, takže je to vyrovnané.

Jenomže v ženském světě je hádka často příležitostí, kdy můžete vytáhnout na toho druhého všechny věci, které vám kdy udělal. Nikdy se nehádáme o nevyneseném odpadkovém koši. Koš symbolizuje všechny nevynesené koše, které jste kdy doma našli. Za celý váš vztah. Za všechny vaše vztahy. Za všechny vztahy vaše a všech vašich kamarádek. V podstatě bojujete za lepší svět. Za lepší vesmír. Jenomže muž se pořád hádá o odpadkovém koši. A tam to všechno začíná i končí.
(str. 51)

Kniha je perfektná, pravdivá, výstižná a trefná. Ilustrácie sú pekné a niekedy aj vtipné, no prekáža mi, že to dali do knihy. Neviem, nejako sa s tým stotožniť nedokážem. No ak ste z tých, ktorí si nechcú kaziť zrak kvôli obrazovke počítača, bude pre vás toto tá správna voľba.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.sk
Knihu si môžete kúpiť na tejto stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly