sobota 8. júla 2017

Peter McLean - Drake

https://www.knihcentrum.sk/content/images/98516758_0.jpgToto je najlepšia urban fantasy, ktorú som mala možnosť prečítať. Znovu ma vtiahla do kníh tohto žánru a som za to rada.

Drake má problémy – a veľké. Dlhuje peniaze obávanému démonovi, s ktorým by sa radšej nemal zahrávať. Aj keď nie je jeho pozícia v spoločnosti na zahodenie – je nájomný vrah -, v mori sú väčšie ryby.
Čaká ho však hroznejší osud. Pri svojej práci zabije nevinné dieťa a to si ho už chcú podať naozaj všetci. Hrozba prichádza rôznymi smermi – ani by to nečakal. Jediní, ktorí sa mu neotočili chrbtom, sú arcidémon uväznený v starobylej soške a neznáma krásna žena, ktorá sa v jeho živote zjavila nečakane. Čo sa udeje?

 
Keď anotácia vymenúva všetky superlatívy knihy, môžete si byť istí, že je to väčšinou marketingový ťah, no vždy zaberá – aj na mňa, bohužiaľ. Po prečítaní obsahu som knihu musela mať. Neľutujem. Vôbec to nie je prehnané. Príbeh je naozaj vtipný a prečítate ho na jedno posedenie. Neočakávala som to. Drake bol humorná (aj vulgárna) postava.

Spálený muž byl asi dvaceticentimetrová soška stojíci na oltáři na druhém konci mé pracovny. Jeho zápěstí a kotníky obepínala malinkatá železná pouta připojená k řetězům pevně zapuštěným do bytelného dubového vršku starodávného oltáře.
(str. 18)

A teraz to najlepšie. Ocitáme sa v Londýne. Hneď sme hodení do baru plného démonov (jupí) a zisťujeme, že Drake je podvodník - smoliar (ups, veľmi zlá kombinácia, ale o to zábavnejšia). Hlavný „hrdina“ sa živí privolávaním démonov, ktorí zabíjajú ľudí, ale raz sa to začne komplikovať. A to vôbec netuší, že niečo zlovestné je ešte len za dverami. Nevyzerá to ružovo. 

Přivolávam a posílám démony za účelem zabíjení lidí.
(str. 53)

Po zlyhaní, ktorého sa dopustil, sa zaprisahal, že povesí svoje povolanie na klinec. Máta ho to, no okolnosti mu nedovolia skončiť. Stále to musí robiť. Viem, že vám táto ukážka nič nevraví. Budete si musieť prečítať knihu, aby ste pochopili. Táto pasáž sa mi zdala vtipná a chcela som ukázať, ako je humor v diele nastavený. Podľa toho možno zistíte, či si túžite príbeh prečítať.

Když jsem teď s chladnou hlavou promýšlel svůj původní plán, zjistil jsem, že je v něm drobná chybka. Můj velký plán spočíval v tom, že šlohnu všechno, co potřebuju, ráno, zatímco bude sedět na záchodě po tom včerejším kari. Jenže jsem samozřejmě předpokládal, že u ní strávim noc. Bohužel jsem ale přišel ráno pozdě, takže mi tenhle vlak ujel. Další základní problém mého plánu byl, a to mi došlo taky až teď, že záchod a vana se žábami byly v té samé místnosti.
(str. 103)

Dobrí hrdinovia sú už nudní. Novinkou posledných rokov je vytvorenie „záporáka“, ktorého si každý obľúbi. No aby ešte aj nadával ako pohan, to sa v knihách len tak nevidí. Nad jeho slovníkom som krútila hlavou. Smiala som sa na tom. Neviem pochopiť, prečo ma to neiritovalo do takej miery, do akej malo, no zvykla som si. Vulgarizmy neodmysliteľne patrili k Drakovej osobnosti a ja som s tým bola zmierená. Urobil veľa prešľapov, bol nespoľahlivý, vulgárny, dostával sa do samých problémov, takže správanie, aké mu autor prisúdil, mu neuveriteľne sadlo. Upozorňujem, že toto nie je fantasy príbeh pre deti.

Myslíte si, že kúzelník, ktorý privoláva démonov, padlý anjel a fúrie sú poriadna dávka klišé a táto kniha vám už nič nemôžete ponúknuť? Mýlite sa. Najprv sa zdá, že dej ťahá humor, ale potom – je jedno, koľko podobných diel ste čítali a filmov videli – sa na to „namotáte“ a budete čítať do noci. Priznávam, že spisovateľ si s originalitou hlavu nelámal, no vytvoril taký návykový príbeh, že vám to bude úprimne jedno, pretože postavy všetko vyvážia. Sú také divné, že si udržia vašu pozornosť do poslednej stránky. Určite si chcem prečítať aj ďalšie časti. Drake bol vynikajúci úvod do tejto trilógie. Už sa teším, čo sa stane nabudúce.

Hodnotenie: 4/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Knihcentrum.
Ak vás kniha zaujala, môžete si ju kúpiť v tomto skvelom internetovom kníhkupectve.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly