utorok 1. augusta 2017

Jen Campbell - Divné hlášky z knihkupectví

https://www.knihcentrum.sk/content/images/98523278_0.jpgZačala by som asi tým, že donedávna som si myslela, že v niektorých situáciách sa správam hlúpo, no ja som veľmi slabý odvar. Význam slova hlúposť nadobudol nové a strašidelné obrysy po prečítaní tejto knihy.
Netvrdila by som, že je smiešna (aj keď sa niekomu tak môže javiť), skôr sa budete zamýšľať nad zmyslom ľudskej existencie a budete sa pýtať, kde tento svet speje. Možno som to brala až príliš vážne, ale to, že sú niektorí ľudia tupí ako desaťkrát použité žiletky, ma znepokojuje.
Veď posúďte sami. Pripojila som zopár ukážok. Tie najlepšie som sa vám rozhodla neukázať. Po prvé, nechcem vás pripraviť o šok, a po druhé, tie boli zvyčajne dlhé a český text sa mi veľmi zle prepisuje.


Áno, dobre si myslíte, že táto kniha mala vyjsť v apríli. Prvé vydanie, ktoré som dostala aj ja, bolo chybné, takže sa celý náklad musel stiahnuť z obehu. Nevidela by som to nejako tragicky, kniha sa dala bez problémov čítať aj tak – podľa mňa bol len jeden príbeh porozhadzovaný, ostatné boli napísané zrozumiteľne. Výhoda bola tá, že dielo je zostavené z krátkych príbehov, a teda text nie je v celku a jednotlivé časti na seba nenadväzujú. Ale cením si, že vydavateľ chcel svoju prácu spraviť poriadne.

Príbehy sú rozdelené na tri časti; príbehy z kníhkupectva, z antikvariátu a z kníhkupectiev z celého sveta, ktoré sa podarilo autorke, s pomocou ďalších predavačov, zozbierať. Musím priznať, že na niektorých situáciách som sa veľmi nasmiala, no smiech ma prešiel, keď mi svitlo, že to tí ľudia myslia smrteľne vážne, napríklad, keď sa jeden chlap pýtal predavačky, ktorá mu zdvihla telefón, či je v kníhkupectve. Keby tam nebola, tak asi nezodvihne, však?

ZÁKAZNÍK: Máte nějaké lekářské učebnice?
PRODAVAČKA: Bohužel nemáme. Hrozně rychle zastarávají, a tak je nemívame skladem. Můžu vám ale nějakou objednat.
ZÁKAZNÍK: Nezáleží mi na tom, jestli je aktuálni.
PRODAVAČKA: Nechtějí po vás na univerzitě určité vydaní?
ZÁKAZNÍK: Ach ne, ja nestuduji medicínu, jen potrěbuji zjistit, jak se dělají stehy.
PRODAVAČKA: ...aha..
ZÁKAZNÍK: A nějakou knížku o šití máte?


Knihu sprevádzajú pekné ilustrácie, ktoré hodnoverne odrážajú tie najdivnejšie momenty z diela. Samozrejme, ak je niečo napísané v bublinkách, je to preložené. 

Autorka najprv písala na svoj blog (na ktorom, podľa jej slov, už nie je viac aktívna, môžete ju ale nájsť na YouTube kanáli) a až potom svoje zážitky presunula do knižnej podoby. Ľudská hlúposť nemá konca-kraja, takže táto kniha má už pokračovanie. Som rada, že je tomu tak, pretože to bola pre mňa iba taká jednohubka prečítaná za hodinku.

ZÁKAZNÍK: Nehledáte někoho na práci?
PRODAVAČKA: Už ste někdy v knihkupectví pracoval?
ZÁKAZNÍK: Ne.
PRODAVAČKA: Takže rád čtete?
ZÁKAZNÍK: Vůbec nečtu.
PRODAVAČKA: Tak... proč chcete pracovať v knihkupectví?
ZÁKAZNÍK: Vlastně nechci. Jen jsem se přestěhoval do bytu na téhle ulici a nechci to mít do práce daleko.


Príbehy sa naozaj stali. Jen si zapisovala svoje vlastné zážitky so zákazníkmi. Sem-tam som sa cítila zle za tých chudákov, ktorí sa v jej počine objavili. Predstavila som si, ako si jeden z protagonistov pýta jej knihu a potom zistí, že tam figuruje. Bola by to veľmi zaujímavá situácia.

ZÁKAZNICE: Chodím jenom na noční směny.
PRODAVAČKA (žertem): Tak proto si kupujete tolik knížek o upírech?
ZÁKAZNICE (vážně): Opatrnosti není nikdy nazbyt.


Po prečítaní som mala nutkanie poďakovať sa všetkým predajcom kníh za ich trpezlivosť, pevné nervy a rozhľad. Doteraz som sa nezamýšľala nad tým, ako veľmi musia byť predavači informovaní, ako sa musia vyznať v žánroch a niektoré knihy musia mať prečítané od začiatku po koniec, aby vedeli čitateľom správne poradiť. Nechcem Slovensko očierňovať, no znalosti, ktoré predvádzajú zahraniční predavači, som ešte v našich končinách nevidela. Pri čítaní týchto príbehov som bola v šoku, čo všetko si o daných tituloch museli zapamätať. Klobúk dole! Novinku odporúčam všetkým, ktorí majú radi humorné knihy, ale aj tým, ktorí sa chcú trošku zamyslieť.

Hodnotenie: 4/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.sk
Knihu si môžete kúpiť na tejto stránke.

2 komentáre:

  1. Nedávno som pozerala videá od kníhkupcov knihomoľov a riadne som sa nasmiala. Som si istá, že pri tejto knižke to určite nebolo inak! :D Určite si na YT pozriem aj túto autorku. Ďakujem za odporúčanie!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Videá som videla. Je to podobné, ale viac obšírnejšie, a to sa mi páčilo.

      Nemáš začo :)

      Odstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly