utorok 28. novembra 2017

Peter Hoferek - Okolo sveta s palcom hore

https://elist.sk/wp-content/uploads/2016/04/Okolo_sveta_s_palcom_hore.jpgCestovanie na vlastnú päsť je nebezpečné, no dá sa to zrealizovať bez ujmy na zdraví. 
Peter sa dostal do zaujímavých častí sveta a chcel sa podeliť o svoje zážitky, postrehy... Takto vznikla kniha, ktorej recenziu vám teraz ponúknem. 
 
Ako som zistila, možno nie je určená len pre cestovateľov. Každý si v nej môže nájsť niečo, čo ho zaujme. Ale nemal by to považovať za cestopis. Túto chybu som urobila aj ja, napriek tomu, že som bola vopred varovaná, že ním nie je. Moja chyba.

Potrebovala som sa odreagovať a nemyslieť na negatívne veci, pretože by som sa z toho mohla skutočne zblázniť. Chcela som niečo zábavné. Kamarát mi odporučil svoju knihu o cestovaní. Prvá myšlienka bola, že čo keď sa mi nebude páčiť. Hneď po nej nasledovalo: Počkaj, veď ty si nikdy nikde necestovala – nie mimo Slovensko. Jeden hrdinský kúsok mám síce za sebou: Hodinu som liezla na malú skalu obrastenú trávou, čo normálni ľudia zvládajú za pätnásť minút a následne mi štyri osoby pomáhali zísť dole, pretože som sa tam zasekla (nie doslovne, len môj mozog, alebo aj moje nohy, nepamätám si). To je môj zážitok do konca života. Otázka stále znie (natíska sa ešte pálčivejšie): Čo som, preboha, chcela robiť s „cestopisom“?

Si ochotný žiť, alebo chceš len prežívať? Keďže sa táto knižka k tebe dostala, myslím, že máš bližšie k skupine tých, ktorí chcú svoj život naozaj žiť. Samozrejme, aby si mohol žiť, nemusíš sa vôbec vydať na podobnú cestu, ako som sa vydal ja. Plň si svoje sny, nech už sú akékoľvek.
(str. 14)



Nie je to cestopis. Dielo by som na začiatku zaradila skôr do motivačnej literatúry, potom prebralo znaky z cestovateľskej príručky. Peter nás nabáda, aby sme niečo robili so svojim životom. Až tak intenzívne, že som na chvíľu zabudla, že môj zdravotný stav mi neumožňuje spoznávať svet takým spôsobom, aký opísal v knihe a že som čítala dielo, v ktorom sa rozoberali nepriaznivé vplyvy turizmu a už by som si to asi nevedela užiť. Ak sa však svojej túžby poznať svet nechcete vzdať, Okolo sveta s palcom hore bude určite váš nenahraditeľný pomocník. Všetko tam je podrobne popísané. Máte tam rady, tipy a triky. Autor si dal záležať na tom, aby boli informácie zrozumiteľné a nachádzali sa v téme (kapitole).

V knihe sú popísané dôležité veci, ktoré musíte vybaviť pred svojim odchodom. Tiež obsahuje veľa odkazov na zaujímavé stránky, kde sa môžete skontaktovať s ľuďmi, ktorí majú rovnaký cieľ cesty ako vy alebo prostredníctvom ktorých sa naučíte cudzí jazyk. V knihe bolo toľko nových informácií, že aj keď o tom človek číta, vyčerpáva ho to. Niekedy som bola rada, že toto ja riešiť nemusím. Zistila som, že lenivá osoba cestovať nemôže a ak cestuje, tak s väčšími rizikami ako tá, ktorá si dala tú námahu a všetko si vybavila.

Dozvedela som sa, ako sa človek má správať v jednotlivých krajinách, aby si nenarobil problémy a aby cesta prebehla čo najpokojnejšie. Svet je zvláštnym miestom. Niektoré skutočnosti ma prekvapili, nad niektorými som sa usmiala. Príbehy, ktoré nám rozpovedal Peter, dokazujú, že dobrí ľudia ešte nevymreli, a to ma potešilo. Niektoré sú doplnené aj o fotografie – nie, ja som sa pre účely mojej recenzie nehrala s farbami, ony sú naozaj čiernobiele. Preto je kniha cenovo dostupnejšia.

 (autor)

Rady, triky a postrehy tvoria prevažnú časť diela, ale keď sa človek pozrie na zámer, s akým bolo napísané, dáva to zmysel. Mne by však vyhovovalo, keby sa tam nachádzalo viac príbehov (pomýlila som si to s cestopisom). Na druhú stranu som sa zamýšľala nad situáciami, ktoré boli pre mňa nepredstaviteľné, pretože mám rada svoj pokoj a som naviazaná na niektoré veci, ktorých by som sa ani za svet nevzdala. Ale aspoň som takto spoznala niečo nové a zistila som, že aj tak môžu ľudia cestovať. Tento knižný počin rozhodne odporúčam všetkým dobrodruhom, lebo autor to zažil na vlastnej koži a tak by mal vedieť, o čom píše - čo by mal človek bezpodmienečne vedieť, ak chce cestovať do cudziny. 

Dielo je preložené do viacerých jazykov. Ak vás zaujíma do akých, pozrite sa tu.

Weby autora: 

Hodnotenie: Nejdem hodnotiť bodmi.
 
https://elist.sk/obchod/rande-naslepo/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly