streda 20. decembra 2017

Radovan Bezecný - Šokujúce prebudenie

https://www.knihcentrum.sk/content/images/98504049_0.jpgVyšetrovateľ Thomas Winkley prišiel o všetko, čo mu bolo drahé. Jeho manželku a syna zabil neznámy psychopat, ktorého sa nepodarilo chytiť. Zrútil sa mu svet. Nevie, ako má žiť ďalej.
Po troch rokoch od tejto udalosti sa vynorí súvislosť. Je spojená s aktuálnym prípadom usmrtenia mladej ženy. Zabíjala tá istá osoba. Zdá sa, že by sa tým mohol uzavrieť aj prípad jeho rodiny. Minulosť si ho našla a stále ho prenasleduje. Kedy bude mať pokoj?
Kto je vrahom? Prečo to urobil? Prečo chcel niekto zničiť práve jeho šťastie?
Pomalými krôčikmi odhaľuje krutú pravdu. Pravdu, ktorú sa nemal nikdy dozvedieť. Kvôli tomu je teraz vo veľkom nebezpečenstve.
Nepriateľ je bližšie, ako si myslel...


Od Radovana som si prečítala jednu knihu a tá ma očarila. Nedočkavo som čakala, kedy si budem môcť prečítať jeho ďalšiu tvorbu. Siahla som po tejto detektívke s vedomím, že štýl písania mi vyhovuje a tento žáner je môj obľúbený. Mohlo sa niečo pokaziť?

Asi už tušíte, že keď sa pýtam túto otázku, nastal problém. Musím sa priznať, že som si to najprv nevšimla. Bola som dielom nadšená. Všetko bolo také, aké malo byť. Čítanie som si neskutočne vychutnávala. Autor ma zase prekvapil. Celý príbeh situoval do Ameriky, a tým mu dodal zahraničný nádych. Vraždy v deji upútajú vašu pozornosť a budete s napätím čakať, čo sa stane. Radosť mi však dlho nevydržala.

Bezvládne polonahé telo ležalo na zemi v kaluži krvi. Krvavé stopy boli vo vani, na závese. Odtlačok manželkinej dlane na zrkadle poukazoval na zápas o život, ktorý prehrala. Jej oči stratili iskru. Boli bez života.
(str. 11)

Javilo sa mi, že postavy sa buď menia, alebo som to na začiatku nevidela. Boli patetické, detinské... Mala som pocit, že všetky sú deťmi v dospelom tele. Vôbec som to nedokázala pochopiť. Ako sa to mohlo tak náhle zvrtnúť? Som náročná? Pokúšala som sa to ignorovať, ale nedalo sa, a to ma hnevalo ešte viac. Spisovateľ vytvoril komunikáciu, ktorá vyznievala umelo, aby mohol realizovať svoj spisovateľský zámer. Rozhovory písal tak, aby ich účastníci mohli rýchlo dotvárať. Dôraz sa tiež kládol na to, aby sa čitatelia okamžite dostali k jadru výpovede, čo nebolo práve najšťastnejšou voľbou, pretože ľudia sa takto nerozprávajú. Nemalo to ani štipku reálnosti. Nič neprebiehalo prirodzene. Knižní hrdinovia sa správali zvláštne. Nevedela som, či mám plakať, alebo sa smiať. Autor príliš tlačil na pílu, a tak všetko pôsobilo veľmi teatrálne.

Hlasy mi hovoria, čo mám robiť a kto bude ďalší. Šepocú mi tichučko v hlave a ten tlak neprestáva, pokiaľ nie sú so mnou spokojné.
(str. 30)

Zvraty v deji boli geniálne. Spisovateľ vedel vždy niečím prekvapiť. Za to mu patrí pochvala. Bola som v napätí až do poslednej stránky, a aj na tej sa niečo stalo. To zistenie si nechám pre seba. Doteraz sa nedokážem spamätať. Šokujúce prebudenie je vážne šokujúce. Radovan čitateľom stále klame, a aj keď sa budete snažiť odhaliť jeho zámer, nemáte ani najmenšiu šancu. Tento aspekt ma držal pri knihe a nepohla som sa od nej, až kým som neprišla na koniec. Neustále som sa chytala do pascí, ktoré vytvoril a zdalo sa mi, že to nikdy neskončí. Detektívka bola aspoň z tohto uhla pohľadu vynikajúca. Toto bolo bezchybné.

Dej je plný zvratov, ktoré nebudete očakávať. Zmätie vás to, ale na druhej strane sa vám príbeh bude páčiť hlavne kvôli týmto prekvapeniam. Autor myslel dopredu, aby nás mohol nepretržite šokovať. Bohužiaľ, toto možno odpútalo spisovateľovu pozornosť natoľko, že nebol schopný vytvoriť normálne postavy, ktoré by sa správali prirodzene. Tento fakt som sa snažila nevnímať, no bol pre mňa príliš dominantný, takže mi znechutil čítanie. Ak by som si odmyslela hrdinov diela, dala by som tomuto počinu plný počet, no keďže postavy sú dôležité – ony tvoria každú knihu – nemôžem hodnotiť inak, ako nasledovne...

Hodnotenie: 2/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu BESTSELER.
 Knihu si môžete kúpiť napríklad v Martinuse alebo v Knihcentre.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly