sobota 6. januára 2018

Soňa Rebrová - Odsúdená pre život

https://www.knihcentrum.sk/content/images/6890757_0.jpgKniha sleduje osud jednej rodiny – od ich pokojného života, až po koniec vojny. Môžete sledovať, čo sa s nimi stalo a ako prežívali hrôzostrašné situácie.
Autorka sa však viac zamerala na tri ženy – starú mamu, mamu a dcéru -, ktoré vojna rozdelila. Všetky musia bojovať samy za seba. Uvidia sa ešte niekedy?
Príbeh vychádza zo skutočných udalostí.


Knihu som mala doma dlhšie, ako je u mňa zvykom. Dôvod bol jednoduchý: už som nedokázala čítať vojnové a skutočné príbehy, pretože toho bolo na mňa veľa a ani som si to neuvedomovala. Stále sa takáto literatúra čítať nedá. Jeden podvečer som si povedala, že sa do tohto príbehu predsa len pozriem. Skončilo to tak, že som ho v ten deň dočítala. Prečo? Sama som bola prekvapená.

Ako som vám už ozrejmila, som zvyknutá čítať takéto diela, takže moja psychika posúva hranicu, za ktorú môžem ísť, aby ma to veľmi nezdeptalo. Tento počin bol ešte slabý odvar. Čítala som aj omnoho horšie. Spisovateľka asi nechcela svojim čitateľom spôsobovať traumu, preto sa rozhodla, že nebude zachádzať do detailov. Nevravím, niečo tam bolo spomenuté, ale všetko bolo príliš zbeletrizované. No to je názor človeka, ktorý už čítal hocičo, čo bolo o vojnách vydané, a preto je zvyknutý na príšernejšie opisy zla.

Za tie mesiace sa stala doslova zvieraťom. V snahe prežiť stratila akúkoľvek zdržanlivosť. Nemala výčitky, keď trpezlivo striehla, až žena so zápalom pľúc ležiaca nad ňou zomrie. Nespala celé dni, aby sa toho okamihu dočkala, aby získala jej miesto na hornej prični. Lepšie miesto, kde nešlo až tak o život ako na dolných pričniach.
(str. 12)
 
Udalosti nám ukazuje vševediaci rozprávač. V diele je použitá retrospektíva a striedajú sa pohľady, takže vidíme viac ako tri základné príbehy. Odsúdená pre život je kniha nasiaknutá emóciami, a teda by to nemuseli zvládnuť slabšie povahy, hlavne keď sa v texte objaví informácia, čo sa robilo s deťmi v koncentračných táboroch. Priznávam, je to ťažké čítanie, preto sa kontrast, ktorý tam bol, zdal veľmi výrazný. Na jednej strane hrôzy vojny, na druhej, opisy obsahujúce básnické prostriedky. Niekedy je práve toto spojenie vítané, ale teraz môže niekoho rušiť. Mne prekážalo.

Na začiatku nám autorka objasnila, že kniha vychádza zo skutočných udalostí a jej snahou bolo priblížiť čitateľom život v koncentračných táboroch počas vojny, pretože mladí ľudia čoraz menej vedia o týchto hrôzostrašných dejinách. To je pravda. Ak bolo dielo primárne určené pre túto vekovú kategóriu, nemám jej čo vytknúť, pretože Soňa položila slová na papier ľahko a zároveň s historickou presnosťou. Možno aj výber jazyka (ktorý sa pohyboval medzi náučnou literatúrou a historickou fikciou) bol ovplyvnený tým, že chcela, aby si dielo prečítali aj mladšie ročníky.

A predsa... Niečo sa menilo. Neustále a vytrvalo. Pomaly a nenápadne, akoby sa nad celou zemou vo vzduchu zjavil veľký čierny mrak, ktorý čoraz viac černel a nakláňal sa k zemi. Nálada v ich okolí hustla. Vždy častejšie počúvali narážky na to, kto sú, čomu veria.
(str. 17)

Odsúdená pre život je strašný, ale aj nádherný príbeh o nezlomnosti ľudskej duše. Má reálny základ. Je však napísaný štýlom, ktorý nemusí vyhovovať každému, preto si radšej prečítajte zopár strán. Čo všetko musel jeden človek pretrpieť počas druhej svetovej vojny? Aké hrôzy sa diali? Kniha sa skôr sústreďuje na pocity ľudí, preto vás môže emocionálne vyšťaviť. Podľa mňa je viac vhodná pre mladých, ktorí sa doteraz o históriu nezaujímali. Autorka spracovala fakty ľahko a vybrala jazyk, ktorý by ich mohol osloviť. 

Hodnotenie: 3/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu BESTSELER.
 Knihu si môžete kúpiť napríklad v Martinuse alebo v Knihcentre.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly