utorok 9. januára 2018

Kristína Ježovičová - Červená jej pristane

https://www.knihcentrum.sk/content/images/69063835_0.jpgO čom je táto kniha?
O ženách – dievčatách -, ktoré túžia zapadnúť do spoločnosti a musia sa vyrovnať s tým, aký je dnešný obraz dokonalosti.
Autorka túto tému poňala z rôznych uhlov. Vytvorila príbehy, ktoré ukazujú aj odvrátenú stranu bezchybného vzhľadu. Má honba za krásou a uznaním nejaké hranice?
Čo sa udeje v deji by nepredpokladal nikto.


Zase jedna neurčitá oficiálna anotácia. Je krásne a pravdivo napísaná, no neviete, čo si o nej myslieť. Základ príbehu tvoria dve dievčatá (no nie je to iba o nich dvoch), ktoré majú odlišné rodinné zázemie a rozdielny osud, ale aj tak sa všetko spojí do jedného celku, aby sa mohol „namaľovať“ obraz spoločnosti, ktorá, zdá sa, uprednostňuje viac tú telesnú krásu ako duševnú. V diele sa rieši aj vzťah mužov k tejto problematike, takže môžeme vidieť rozličné reakcie.

Pozrela smerom k stolíku, na ktorom predtým stál televízor, museli ho predať. Znechutene si spomenula na to, ako ju čakajú v taške knihy a ako ich bude musieť čítať v tejto zime takmer potme a hladná.
(str. 47)

Červená jej pristane má dej, ktorý vás núti neodkladať ju. Najprv vás zaujme život prvého dievčaťa. To musí čeliť aj iným problémom ako jej rovesníčky. Sledujeme jej odvážnu cestu za šťastím. Práve v tom najlepšom sa však čitateľ presúva k ďalšiemu príbehu. Ten je nemenej pútavý ako predchádzajúci. V mojej mysli sa vynáralo veľa otázok a dúfala som, že Kika to všetko logicky uzavrie. Nesklamala. Ba čo viac, do svojho počinu vložila mysteriózny prvok a ušlo sa nám niečo z detektívky. Toto nie je ani náhodou presladený román pre ženy. Možno sa to na začiatku tak javí, no spisovateľka vás hneď vyvedie z omylu.

„Takže vy veríte, že tu vydržím do výplaty?“
„Čo si už mám iné myslieť, keď ste vydržali celý deň zastrčená s filozofickou knihou v cudzom jazyku. Ste zrejme jeden z tých premúdrených, nezničiteľných škriatkov. Ako ten Fredo.“
„Nechcela si náhodou povedať Frodo?“ zamiešal sa do rozhovoru Marton.

(str. 78)
 
Mala som pocity ako pri Soni (kniha si získala moje sympatie). Tá beznádej, smútok presakovali z každej stránky. Myslela som si, že ma jej tvorba zas zničí. Stalo by sa tak, ak by sa na scéne neobjavila zaujímavá postava, ktorá mi svojimi názormi vyčarila úsmev na tvári. No nálada sa aj tak nemenila, pretože sa tam rozoberali závažné témy a nastávali situácie, ktoré neboli práve najšťastnejšie. Ako sa to napokon uzavrie? Má každá žena právo na šťastie?

Ak si tento titul prečítajú tiež muži, mali by sa nad ním zamyslieť. Ja to vidím len zo svojho – ženského – uhla pohľadu, no autorka chcela vyslať odkaz aj pre nich. Všetko tomu nasvedčovalo. Je fyzická príťažlivosť dostačujúca? Môže vzťah založený len na nej fungovať? Prostredníctvom príbehov v príbehu sa dozvedáme, kde je pravda a ako sú niektorí ľudia povrchní. Zistíte aj to, ako chlapi (možno neúmyselne) určili hranice atraktívnosti. Sami potom posúďte, či sa so spisovateľkou zhodnete v tom, čo napísala a ako.

Červená jej pristane je zvláštna zmes príbehov, ktoré sú navzájom brilantne prepojené. Ako? Dozviete sa. Nenechajte sa vyľakať úvodným textom. Kniha sa najprv tvári, že je to typické oddychové čítanie, no tento názor nemôže byť viac mylný. Budete prekvapení, čo v sebe skrýva. Kika v úvode predviedla svoje rozprávačské umenie, takže to bolo pútavé čítanie od prvej stránky. Viac vám neprezradím, pretože nechcem vyzradiť niečo, čo by som nemala.
 
Hodnotenie: 5/5
 
Za knihu z celého srdca ďakujem autorke.
 Tento zaujímavý počin si môžete kúpiť napríklad v Martinuse alebo v Knihcentre.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly